Wonen
Woningen en appartementen

Het water uit de Maas stroomde erin en kwam er schoon weer uit. Dat was de functie van het Snelfiltergebouw in de Rotterdamse wijk de Esch. Gebouwd in de zware jaren ’40, heeft het decennialang dienst gedaan voor de stad. Daarna werd het overbodig, er kwamen slimmere methodes om water te zuiveren. Maar het gebouw bleef staan. Gelukkig, want met veel rekenen en tekenen hebben we een nieuwe toekomst gevonden. Het Snelfiltergebouw is na de laatste 30 jaar dienst te hebben als kantoor nu een thuis voor tientallen Rotterdammers.

Ons plan voor studio’s en appartementen in en óp het gebouw liet zich niet zomaar realiseren. De betonnen kolos met staal bewapende wanden was een bouwkundige uitdaging. De donkere, dichte ruimtes hadden licht nodig om er prettig te kunnen wonen. En mógen wonen trouwens, want ook regeltechnisch was de transformatie geen kinderspel. We moesten flinke stukken uitzagen en het karakteristieke schaaldak deels openen, omwille van daglicht en brandveiligheid. De naastgelegen panden op slechts 2,5 meter maakten de rekensom extra streng.

De historische hoofdconstructie, met de betonnen kolommen en het fraai gebogen schaaldak, verdiende alle aandacht in het nieuwe ontwerp. Het middenrif onder het dak is sowieso cruciaal voor de beleving van het wooncomplex. Hier komen bewoners samen, hier zijn de voordeuren op de begane grond en de galerij erboven. Het rechtstreekse zonlicht door het (gedwongen open) middendak accentueert dit belang.

Het is dé visuele trekker van het gebouw, ook ondersteund door de schuin weglopende vorm van de optopping. Het nieuwe bouwdeel zelf contrasteert juist met de oudbouw, door de vierkante vormen en de grote glazen puien. De materialisatie in wit stucwerk brengt oud en nieuw weer bij elkaar. Een project om apetrots op te zijn, juist door de uitdagingen op architectonische en bouwtechnische dimensies. Mocht u interesse hebben neem contact op met Rotsvast Rotterdam verhuur & Vastgoedbeheer.

Watertorenweg 336 A t/m 340 M (Transformatie snelfiltergebouw)

3063 HA • Rotterdam

Kenmerken

Bestemming
wonen en werken
Oppervlakte
Tussen de 48 en 71 m2
Uitstraling
Nostalgisch met een moderne touch

Locatie

Op fietsafstand van de binnenstad van Rotterdam, net naast de Brienenoordbrug uitkijkend over de rivier de Maas.